12 Ushqimet per uljen e kolesterolit dhe ushqimet qe duhen shmangur,




Për shumë njerëz, dieta e uljes së kolesterolit sjell në mendje ushqimet me yndyrë të ulët. Të dhënat tregojnë se ndikimi ne uljes së kolesterolit duke ulur yndyrat është i vogël krahasuar me rregullimin e faktorëve të tjerë të rëndësishëm dietik dhe të jetesës.
Kur është fjala për uljen e kolesterolit të lartë, duke shmangur rreptësisht të gjitha yndyrnat nuk është zgjidhja e duhur.   Bëhet fjalë për moderim dhe balancë - duke ngrënë një kombinim të ushqimeve me lëndë ushqyese të dendura që luftojnë inflamimin dhe trajtimin ne rrënjë të problemit.
 ushqimet që zvogëlojnë kolesterolin përfshijnë të gjitha llojet e frutave të shijshëm, perimeve, bishtajore, drithërat, peshqit, mishrat e ushqyer ne natyre dhe shumë burime të shëndetshme yndyre.
 Faktorët si gjenetika, pasiviteti, diabeti, stresi dhe hipotiroidizmi mund të ndikojnë në nivelin e kolesterolit POR një dietë e varfër është shkaku nr. 1 për kolesterolin e lartë .
Kolesteroli është një substancë e natyrshme që është e pranishme në të gjithë ne dhe e rëndësishme për mbijetesë. Prodhohet nga mëlçia dhe kërkohet nga trupi për funksionimin e duhur të qelizave, nervave dhe hormoneve. Kolesteroli në trupin tonë është i pranishëm në formën e acideve yndyrore (lipide) që udhëtojnë nëpër qarkullimin e gjakut. Vetë kolesteroli nuk do të ishte pothuajse aq i rrezikshëm pa inflamacion. Inflamacioni është shkaku kryesor i arteriosklerozës, ngurtësimit dhe mpiksjes së arterieve që shoqëron depozitat e pllakave dhe nga ana tjetër shkakton edhe më shumë inflamacion. Inflamacioni është në rrënjën e shumicës së sëmundjeve, dhe sëmundjet e zemrës nuk janë përjashtim.

Cfare duhet te konsumojme

Yndyra te shendetshme Ushqime si avocado, vaj ulliri, arra dhe farëra.
Fibra Përveç  burimeve yndyrore, një nga elementët kryesorë për të luftuar kolesterolin e lartë është të hahet shumë ushqime me fibra. Fibra gjendet në të gjitha llojet e ushqimeve të bimëve të plota, përfshirë perimet, pemët, drithërat dhe bishtajoret. Ku mungon fibra? Në ushqime të përpunuara që janë të rafinuara dhe të mbushura me sheqer - duke përfshirë shumicën e drithërave të mëngjesit, pasta, bukë,  makarona, biskota.
Proteina Kur bëhet fjalë për burimet e proteinave, të shëndetshme përfshijnë shpendët e rritura nga kullotat, si gjeldeti apo pulat, peshqit dhe ushqimet e tjera si, fasulet, madje edhe vezët.   është gjithashtu krejtësisht e shëndetshme për të ngrënë produkte të kafshëve të ushqyer me bar, si pjesë e një diete të ekuilibruar, duke përfshirë viçin dhe qengjin.

Ushqime që duhet per te shmangur kolesterolin e lartë
Çelësi për uljen e faktorëve të rrezikut nga sëmundjet e zemrës, përfshirë kolesterolin e lartë, eshte shmangja e ushqimeve inflamatore ku  përfshijnë:


  • ushqime të paketuara të të gjitha llojeve
  • sheqer
  • produkte të grurit të rafinuar
  • vajra vegjetale të përpunuara
  • produkte qumështi konvencionale (jo-organike, homogjenizuar dhe pasterizuar)
  • produktet e kafshëve të rritura në fermë
  • shumë kafeinë ose alkool

Ushqimet qe duhet te konsumojme"

1. Perimet (veçanerisht të gjelbërta!)
Nuk ka dyshim për këtë, zarzavate të pasura me anti-inflamatore janë një nga ushqimet më të mira antioksidante.   ata ngadalësojnë procesin e plakjes dhe mbajnë arteriet fleksibël dhe të shëndetshëm. Shumë zarzavate me gjethe të errëta, si spinaqi, përmbajnë shumë pak kalori por ofrojnë mbrojtje nga sulmet në zemër duke ndihmuar muret e arteries të qëndrojnë larg ndërtesës së kolesterolit. Derisa pothuajse çdo lloj tjeter është një zgjedhje e mirë, përfshirë panxhar, qepë, lakër, brokoli dhe artiçokë - janë veçanërisht të dobishme për rritjen e marrjes së fibrave dhe mbrojtjen e shëndetit të zemrës.
2. Frutat e thata 
 të të gjitha llojeve perbëjnë një burim të mirë të yndyrave të shëndetshme polyunsaturated dhe monounsaturated. Ata gjithashtu ofrojnë një sasi të mirë të fibrave. Farra të caktuara, duke përfshirë edhe bajame, japin flavonoide antioksidante, përbërës me bazë bimore që përmirësojnë shëndetin e arterieve dhe zvogëlojnë inflamacionin.  
3.  Farat Chia dhe Fara Liri 
Përfitimet jane burimi më i pasur i acidit yndyror omega-3 . Ata gjithashtu renditen numër një në drejtim të sigurimit të hormoneve balancuese lignans. Si chia dhe Lini janë jashtëzakonisht të larta në fibra të tretshme dhe të pazgjidhshme, të cilat mund të mbështesin detoxifikimin dhe shëndetin e zorrëve dhe ndihmojnë në humbjen e peshës.  . Përdorni disa fara në bollgur, kos, në mishra të pjekur ose të përzieni në smoothi. 
4. Vaj ulliri
Përfitimet e vajit të ullirit përfshijnë një tjetër përbërës anti-inflamator që është plot me acide yndyrore monounsaturated të zemrës, të cilat ulin kolesterolin LDL. Përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër 
5. Avokado
Avokado janë një nga burimet më të mëdha në botë të yndyrës të shëndetshme për zemrën, lloji që mund të ndihmojë në rritjen e kolesterolit te mire duke ulur ate te keq. Avocados gjithashtu përmbajnë nivele të larta të fibrave të tretshëm dhe stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak,  
6. Salmon
Si një nga burimet më të mira të yndyrës anti-inflamatore të omega-3, ushqimi i salmonit është gjithashtu i vlefshëm sepse lidhet me norma më të ulëta të sëmundjeve të zemrës, depresionit dhe shumë kushteve të tjera. Burime të tjera të acideve yndyrore omega-3 përfshijnë peshk yndyror si sardelet, skumbri dhe harengë. Të gjithë mund të ndihmojnë në ngritjen e kolesterolit të mirë duke mbështetur gjithashtu një peshë të shëndetshme dhe funksion më të mirë të trurit.
7. Kokrra të Plota pa Gluten 
Farrat  të plota janë të lidhura me shëndetin më të mirë të zemrës, kryesisht për shkak se ato janë një burim i madh i fibrave. Megjithatë, për shkak se gluten është një ndjeshmëri e zakonshme dhe mund të nxisë inflamacion, unë rekomandoj që të fokusohem në kokrra pa gluten, si quinoa, tërshërë, theker Këto kanë tendencë të jenë më të lehtë për të tretur mund të përdoren në të gjitha mënyrat e njëjta si miell gruri ose gruri, , gjithashtu. tershera, për shembull, përmbajnë një përbërje të quajtur beta-glucan, një substancë që thith kolesterolin.
8. Çaj jeshil
Çaji jeshil konsiderohet pija numër një për anti-plakje. Jo vetëm që është një burim i pasur i antioksidantëve që luftojnë tumoret, por edhe përkrahës për shëndetin e zemrës, pasi që parandalon ngritjen e niveleve të kolesterolit te keq. Studimet epidemiologjike sugjerojnë se pirja e çajit të gjelbër mund të ndihmojë në reduktimin e atherosclerosis dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, presionin e ulët të gjakut, zvogëlimin e inflamacionit në rastet e artritit, dhe gjithashtu të përmirësuar dendësinë e kockave dhe funksionin e trurit.
9. Fasule dhe bishtajore
Fasulet janë të njohura për fibrat, gjë që ngadalëson shkallën dhe sasinë e thithjes së kolesterolit. Ata gjithashtu përmbajnë antioksidantë dhe disa minerale të dobishme që mbështesin qarkullimin e shëndetshëm te gjakut. 
10. Shafran i Indisë
 shafran i Indisë mbreti i të gjitha erërave kur është fjala për të luftuar inflamacion. Përfitimet e shafranit përfshijnë uljen e kolesterolit, parandalimin e mpiksjes, luftimin e viruseve, vrasjen e radikaleve të lira, rritjen e shëndetit imunitar, balancimin e hormoneve dhe më shumë. Shafran i Indisë përmban përbërësin aktiv të quajtur kurkumin, i cili është studiuar në lidhje me mbrojtjen kundër shumë sëmundjeve inflamatore duke përfshirë sëmundjet e zemrës, kolit ulceroz, artriti dhe më shumë.
11. Hudhër
Hudhra është një nga përbërësit më të mirë të hulumtuar për shëndetin e zemrës. Për shembull, përfitimet e hudhërve të papërpunuar kanë treguar të ndryshojnë sëmundjen për shkak të antioksidantit, antiinflamatorëve, antiviraleve, antidiabetikave dhe imunitetit të rritjes së vetive! Hudhra  ul kolesterolin, për të parandaluar mpiksjen e gjakut, për të zvogëluar presionin e gjakut dhe për të mbrojtur kundër infeksioneve, prandaj përdorni disa çdo dite, qoftë në salcat, supat, mishrat e pjekura ose marinadat.
12. Patate të ëmbla
Patatet e ëmbël sigurojnë një dozë të mirë të fibrave , përveç  vitaminave dhe antioksidantëve. Ata janë gjithashtu të ulët në kalori, të ulët në indeksin e glycemic dhe të lartë në kalium.


Burimi i informacionit Dr Josh Axe, DNM, DC, CNS, është një mjek i certifikuar i mjekësisë natyrore, doktor i chiropractic dhe Nutricionist

Comments