Sinergji ushqimore: si të kombinohen ushqimet për të shfrytëzuar maksimalisht vlerat e tyre ushqyese.
Disa
produkte lëshojnë fuqinë maksimale nëse përputhen saktë me njëra-tjetrën.
Biodisponueshmëria është përqindja e një lënde ushqyese
që trupi i njeriut mund të thithë dhe të përdorë. Vetëm se ne konsumojmë
ushqime ose suplemente, nuk do të thotë se do të thithim 100% të lëndëve
ushqyese. Kombinimet, përpunimi dhe gatimi i ushqimit ndikojnë në atë se sa
mirë do të absorbohen lëndët ushqyese. Koncepti i sinergjisë ushqimore çon në
një mendim të ri në shkencën e të ushqyerit dhe mund të ndihmojë në
falsifikimin e politikëbërjes racionale të ushqimit dhe në përcaktimin e
strategjive të ardhshme të kërkimit të ushqimit.
Hekuri dhe
vitamina C
Hekuri i cili vjen
nga ushqimet bimore, nuk absorbohet aq lehtë sa hekuri nga burimet shtazore.
Hekuri është thelbësor për transportin e oksigjenit në çdo qelizë në trup.
Pamjaftueshmeria e hekurit ne organizem
sjell lodhje, sistem te ulët imunitar. Marja e hekurit dhe vitaminës C së
bashku me bimë do të ndihmojë në rritjen e përthithjes.
Hekuri bimor: Drithëra, bishtajore, arra dhe fara
Vitamina C: Portokalli, limoni, spec i kuq, domate,
zarzavate
Vitamina A ose likopeni dhe
yndyrnat
Vitamina A është një antioksidant i fuqishëm që ndihmon
në luftimin e dëmtimit të qelizave dhe mbështet shëndetin e syve, kockave dhe
lëkurës. Likopeni është një antioksidant i fuqishëm që mund të ulë rrezikun
tonë për kancer. Pasi që të dy janë të tretshëm në yndyrë, ata kërkojnë yndyrë,
për tu thithur nga trupi.
Vitamina A: Bulmet, patate e ëmbël, kungull, lakër
jeshile, spinaq, kajsi, pjepër
Yndyrna të shëndetshme: Avokado, ulliri, vaj, arra, fara,
peshk yndyror
Vitamina D
dhe kalcium
Kalciumi njihet si lëndë ushqyese për ndërtimin dhe
forcimin e kockave, por është me të vërtetë efektive vetëm me ndihmën e
vitaminës D. Vitamina D ndihmon thithjen e kalciumit.
Vitamina D: Vezë, kërpudha, qumësht i pasuruar
Kalciumi: Produkte qumështi, bajame, fasule, sardele,
salmon
Vitaminat
B6, B12 dhe Folate
Kjo familje e vitaminave B në mënyrë sinergjike punojnë
së bashku për të zvogëluar nivelet e homocisteinës, një aminoacid i cili, kur
është i lartë, rrit ndjeshëm rrezikun e sëmundjes së zemrës.
Vitamina B6: Oriz, fasule, thjerrëza, fara
Vitamina B12: Mish viçi, peshk dhe ushqim deti, shpendë,
Folate: Asparag, avokado, brokoli, drithëra, arra dhe
fara
Comments
Post a Comment